Prezentacija inovativnog modela obrazovanja

U Valjaonici bakra Sevojno, održana je prezenatacija inovativnog modela obrazovanja. Prezentaciji su prisustvovali predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, gradonačelnik Užica, kao i saradnici na projektu Impol Seval, Tehnička škola Užice, Regionalna privredna komora i direktori osnovnih škola iz Užica.

Nakon višemesečnog rada predstavljen je zajednički projekat uvođenja novog obrazovnog profila u području rada Geologija, rudarstvo i metalurgija za grupu Metalurgija, sa radnim nazivom „Operater za preradu metala u školski program Tehničke škole, koji bi trebalo da, po modelu dualnog obrazovanja, dugoročno reši problem pronalaženja kvalifikovanih kadrova, koji bi omogućili podmlađivanje radne snage u proizvodnim zanimanjima metalurške struke.

Planirano je da se u školskoj 2017/2018. godini na smer “Operater za preradu metala” upiše jedno odeljenje sa 30 učenika, koji bi se osposobljavali za proizvodna zanimanja metalurške struke, za kojima su potrebe iskazale Valjaonica bakra i Impol Seval. Na taj način, ove dve kompanije obezbedile bi, u narednom periodu, nove zaposlene koji poseduju kompetencije koje ne nude postojeći obrazovni profili u našem obrazovnom sistemu.

Učenici bi praktični deo svog školovanja provodili u fabričkim halama ova dva preduzeća, čime bi, po završetku trogodišnjeg obrazovanja, mogli odmah da se uključe u proces rada.

U narednom periodu Valjaonica bakra Sevojno će, u saradnji sa Impol Sevalom, Tehničkom školom i lokalnom samoupravom sprovesti potrebne promotivne aktivnosti na motivisanju ucenika.

Povratak na vesti